German Site  |  Contact  |  Imprint  |  Sitemap  |  Zugang beantragen  |  Login
Working Groups
Topics & Projects
Framework conditions
IT infrastructure for clinical research
Quality management
Supporting IITs
Biobanking and molecular medicine
Intermeshing of research and patient care
Communication for networked research
Products & Services
TMF Book Series
German Site

Improving the infrastructure for medical research

An efficient, high-quality infrastructure is a major precondition for cutting-edge research. The principal aim of the TMF is therefore to improve the organization and infrastructure for networked medical, i.e. clinical, epidemiological and translational, research. The notion of infrastructure as an integral part of research goes well beyond purely technological issues. Accordingly, the TMF activities, projects and products can be grouped into central topics – from frameworks and IT infrastructure through quality management and biobanking to questions relating to network management and public relations.

A large majority of the TMF's work is carried out in numerous projects which, for the most part, are initiated by members and supervised by the working groups. Suggestions for new projects go through a selection process that comprises several stages – from technical evaluation and fine-tuning in the project groups and working groups through consultation in the TMF Office and assessment by the Board of Directors. This process ensures that the problems addressed in the projects are of relevance to the research community and that the solution being pursued finds a broad consensus for subsequent application.

All the TMF projects are listed below in descending chronological order. Click on the submenu items for a short description and details of the related TMF projects and products.

1. TMF-List of Products with Commentaries [pdf | 48 KB]

D141-01_ABIDE_MI

Aligning Biobanking and DIC Efficiently (ABIDE_MI)

[Drittmittelprojekt  | laufend] Im Mai 2021 ist das Projekt »Aligning Biobank and DIC efficiently« (ABIDE_MI) als erweitertes Fördermodul der Medizininformatik-Initiative (MII) gestartet. Mit dem Vorhaben sollen Bioproben und Patientendaten aus der Routineversorgung gemeinsam für die Forschung nutzbar gemacht werden. Dafür sollen Biobanken und Datenintegrationszentren, die beiden zentralen Forschungsinfrastrukturen an den universitätsmedizinischen Standorten in Deutschland, auf technischer und regulatorischer Ebene verbunden werden. Beteiligt sind 24 Standorte der Universitätsmedizin bundesweit, die Koordinationsstelle der MII und der German Biobank Node (GBN). Das Projekt läuft bis Oktober 2022.

Das Projekt ABIDE_MI will das Verfahren zur Beantragung von Forschungsprojekten erleichtern. So sollen
Forschende zukünftig nur noch einen Antrag für Bioproben und Daten stellen müssen. Dafür richtet die
Koordinationsstelle der MII derzeit ein zentrales Online-Portal ein, das sogenannte Deutsche Forschungsdatenportal für Gesundheit, welches in 2022 in Betrieb gehen soll.

Aktivitäten und Fortschritt 2021

• Einrichtung der Projektstrukturen
  • 2. Release des Feasibility-Portals (aufbauend auf vorangegangenen Arbeiten aus dem CODEXProjekt)
  • Vergleich von Dokumenten zu organisatorischen Prozessen in Datenintegrationszentrum und Biobank (MII-Broad Consent, Nutzungsordnung, Nutzungsvertrag, Datennutzungsantrag, etc.)

Ausblick 2022

• Abstimmung, Entwicklung und Release von Komponenten für Datenintegrationszentrum
    und/oder Biobank
  • Erweiterung der organisatorischen Dokumente zur Regelung Biobank-spezifischer Fragen, u. a. Beilegung eines MII-weit abgestimmten Material-Transfer-Agreements zu Anträgen und Verträgen